Magyar PB-Gázipari Egyesület közleménye a nitrogén oxid kibocsátásra vállalt éves értékről

2018. január 30-án Karmenu Vella EU környezetvédelmi biztos 9 ország – köztük Magyarország – környezetvédelemért felelős vezetőjét jogi eljárás megindításával szembesítette, ha továbbra sem tartják be a 2010-ben vállalt, nitrogén oxidra (NOx) vonatkozó éves értéket. Felhívta a figyelmet, hogy ez a kontinens vonatkozásában 400 000 ember korai halálát okozhatja.

A városi légszennyezettség kialakulásának egyik meghatározó tényezője a gépjárművek hajtóanyagának üzemi kibocsátása. Ezúton fel szeretnénk hívni a figyelmet a motorikus felhasználású propán-butángázzal hajtott gépjárművek kedvező környezetvédelmi tulajdonságaira. Azon túlmenően, hogy a PB-gázzal hajtott járművek széndioxid és szénhidrogén kibocsátása is alacsonyabb a hagyományos üzemanyagokénál és nincs szálló por kibocsátás, a NOx esetében pedig 96%-kal kevesebb emisszióval bír, mint a gázolaj és 68%-kal kevesebb, mint a benzin üzemű járművek.

Fentiekből is kitűnik, hogy a PB-gázzal hajtott gépjárművek széles körben történő alkalmazása jelentősen javíthatja a városok légállapotát és csökkentheti a szmog kialakulásának lehetőségét. Magyarországon több mint 600 üzemanyagkúton lehet hozzájutni a motorikus felhasználású PB-gázhoz.

Hosszabb távon az elektromos autók fogják leváltani a belsőégésű motorokat. Ez az átmenet hosszú években, vagy talán évtizedekben mérhető és ebben az időszakban jelentősen csökkenthetné a városok légszennyezettségét a PB-gázos autók elterjedése.